Skip to content

Blog

Köpekte Kulak Enfeksiyonu

Paylaş:

En yakın hayvan dostlarımızdan olan köpekler, kimi zaman insanlar gibi rahatsızlanabilir ve insan dostlarının yardımına ihtiyaç duyabilir. Böyle durumlarda konuşmadan rahatsızlıklarını size anlatmaya çalışırlar. Onlarda en fazla göreceğiniz sorunlardan biri de kulak enfeksiyonudur.

Köpekte kulak enfeksiyonu, bazı davranış farklılıkları ve fiziksel belirtilerle kendini gösterir. Köpeğinizin sürekli başını salladığını, kulağına patisini götürdüğünü, başının bir tarafa devamlı eğik olduğunu, huysuz davrandığını, kulak çevresine dokunulduğunda aşırı tepki gösterdiğini görürseniz kulak enfeksiyonunu size davranışlarıyla anlatmaya çalışıyor olabilir. Bunların yanı sıra kulaklarında siyah-kahverengiye varan koyu bir sıvı akıntı, kötü koku, kulak çevresinde şişme ve kızarıklık, ateş, ishal gibi fiziksel belirtiler de köpekte kulak enfeksiyonuna işaret edebilir.

İltihap dış kulak yolunda ya da iç ve orta kulak yolunda oluşabilir. Dış kulak yolu daha kolay tedaviyle çözülebilir, dışarıdan kendini kızarıklıkla hemen belli eden iltihaplardır. Ancak iç ve orta kulak iltihabı daha ağrılı ve akıntılarla, kötü kokularla kendini belli eder. Burada gelişen iltihaplanmalar köpeğiniz için oldukça ağrılı olabilir.

“Otitis eksterna” olarak adlandırılan köpekte dış kulak enfeksiyonu gibi rahatsız edici bir sorun olmadan önce alabileceğiniz önlemler vardır. Bu akıntıların en önemli kaynağı bahar aylarında dışarıda geçirilen vakitlerden sonra köpeklerin kulağında kalan otlardır. Yabancı cismin kulak yoluna girmesi, hormonal değişiklikler, hava almayan kulak yolu, alerjenler, tümörler de kulak yolunda enfeksiyona neden olabilir. Bazı köpeklerin düşük kulak yapısına sahip anatomisi ise kulağın hava almasına engel olarak köpekte kulak enfeksiyonuna neden olabilir.

Tüm bu nedenleri olmadan engellemenin en iyi yolu özellikle dışarıda vakit geçiren köpeğinizin kulağını eve gelince kontrol etmeniz, gerekli olursa temizlemenizdir. Hijyenik bir bakım enfeksiyonun ilk düşmanıdır.

Nacotil Biyofilmlerin parçalanması ve yeniden oluşumunun önlenmesinde etkilitir. Oluşan enfeksiyonlarda ve otitis eksternada yardımcı rol oynar. Sağlıklı kulakta koruyucu olarak kullanılabilir.

Köpeğinizin kulağında yukarıda bahsettiğimiz belirtileri görürseniz kendiniz ilk incelemeyi yapabilirsiniz. Köpeğinizin kulağını hafifçe kaldırıp kızarıklık, akıntı, şişkinlik gibi bariz farkları görebilirsiniz. Bu belirtiler bir veteriner hekime danışmanız için yeterlidir. Köpek dostunuz ağrılı bir dönemdeyken ona en kısa sürede veteriner desteği verilmesi doğru olur. Veteriner hekiminizin yapacağı muayene sonrası enfeksiyon tedavisinde verilen ilaçları köpeğinize uygulamanız gerekir.

Paylaş:

Köpekler İçin Şampuan Seçimi: Nelere Dikkat Edilmeli?

Köpekler İçin Şampuan Seçimi: Nelere Dikkat Edilmeli?

    Köpek sahipleri olarak, sevimli dostlarımızın sağlıklı ve temiz bir cilde sahip olmalarını sağlamak için onları düzenli olarak yıkamak…
Kedi ve Köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Kedi ve Köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Günümüzde evlerimizi çeşitli türde hayvan dostlarımızla paylaşmaktayız. Gün geçtikçe evini bir ya da daha fazla hayvanla paylaşan kişi sayısı giderek…
Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde ağız kokusu, sık karşılaşılan problemlerdendir. İnsanlardakine benzer şekilde köpeklerde görülen ağız kokusu, genelde ağız içi ve dişlerde biriken bakterilerden…

Diğer Blog Yazılarımız

Köpekler İçin Şampuan Seçimi: Nelere Dikkat Edilmeli?

    Köpek sahipleri olarak, sevimli dostlarımızın sağlıklı ve temiz bir cilde sahip olmalarını sağlamak için onları düzenli

Kedi ve Köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Günümüzde evlerimizi çeşitli türde hayvan dostlarımızla paylaşmaktayız. Gün geçtikçe evini bir ya da daha fazla hayvanla paylaşan kişi

Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde ağız kokusu, sık karşılaşılan problemlerdendir. İnsanlardakine benzer şekilde köpeklerde görülen ağız kokusu, genelde ağız içi ve dişlerde

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpekler, insana olan bağlılıkları ve samimiyetleri ile insan dostu canlılardır. Bir köpekle yaşamanın birçok avantajı olduğu gibi dezavantajları

Kediler Neden Suyu Sevmez?

Kediler insanlar tarafından çok fazla ilgi gören canlılardan biridir. Kedilerin kendilerine özgü özellikleri nedeni ile haklarında pek çok

Kedilerin Tuvaletinin Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin tuvaletinin geldiğinin nasıl anlaşılacağı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Kedi sahipleri ya da kedi sahiplenmeyi düşünen kişiler