Kedilerin tuvaletinin geldiğinin nasıl anlaşılacağı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Kedi sahipleri ya da kedi sahiplenmeyi düşünen kişiler bunun nasıl olduğunu öğrenmeyi isteyebilir. Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar.
Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister. Aynı zamanda tuvaleti gelen kedilerin uygun bir köşe bulmaya çalışması da söz konusu olabilir. Kedilerde bu gibi durumlar olduğu zaman tuvaleti geldiğini anlamak mümkündür. Bunun haricinde kedilerin yaptığı hareketlerden tuvaleti olup olmadığını anlamak maalesef pek mümkün değildir.
Kedilerde Tuvalet Eğitimi
Kedilere tuvalet eğitimi verilmesi oldukça önemlidir. Kedi sahiplenildikten sonra eve alındığı an hemen tuvalet eğitimi verilmesi gerekir. Kedi tuvaletini kullanma ya da kum kabını kullanma konusunda gerekli eğitimler verilmelidir. Kedilerin tuvaletinin geldiği anlaşılırsa hayvanı alarak kum kabına yerleştirmek işe yarar. Sabah erken saatlerde ise kedinin yemekten sonra tuvalete götürülmesi gerekir.
Aynı şey gece yatmadan önce de yapılmalıdır. Bu sayede kedinin alışması sağlanarak tuvalet eğitimi verilmiş olur. Kedi duruma alışana ve artık kendi başına tuvalete gidene kadar bu hareketin yapılması gerekiyor. Genel olarak 1 hafta içerisinde kediler tuvalete alışır ve eğitim tamamlanır. Eğitim için kedinin yaşlı veya yavru olması gibi bir durum söz konusu değildir. Her kediye tuvalet eğitimi eve alınır alınmaz verilmelidir.
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi
Kedilerde her yaşta tuvalet eğitimi verilebilmesine karşın yavru kedilerde daha kolay bir şekilde veriliyor. Çünkü bu kediler öğrenmeye daha açıktır. Yavru kediyi eve aldığınız zaman kısa bir sürede tuvalet alışkanlığı edinmesini sağlamak mümkündür. Kediyi kuma bırakarak kumu karıştırmanız ve bunu kediye göstermeniz yeterlidir. Kedi, kumu kazmayı öğrendikten sonra onu bırakarak kuma kendi kokusunu vermesini sağlayabilirsiniz.
Böylece kedi kuma alışır ve tuvaletini oraya yapmaya başlar. Kedi kuma alıştıktan sonra ona mama ve su vermek önemlidir. Mamadan yarım saat sonra kuma götürerek tuvaletini oraya yapmasını sağlayabilirsiniz. Yavru kedi, tuvaletini kuma yapamaz ise bir daha karıştırarak ona göstermeniz gerekebilir. Bu şekilde yavru kedilerin tuvalet eğitimi alması sağlanabilir.
Kedinin Tuvaleti Geldiği Anlaşılırsa Ne Yapılmalıdır?
Kedilerin tuvaleti geldiği anlaşılırsa onu kuma ya da kedi tuvaletine götürmek gerekebilir. Eğer kedi tuvalet eğitimi almışsa ve kendi başına tuvaletini yapmaya alışmışsa herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Kedi zaten kendisi kuma giderek tuvaletini yapacaktır. Ancak eğitim almamışsa alışana kadar kuma götürmek ve ona yardımcı olmak önemlidir.
Kedi alıştığı zaman her tuvaleti geldiğinde kuma giderek tuvaletini yapar. Kediler genel olarak kumlarını temizlemez. Bu nedenle sizlerin kedi kumunu temizlemesi gerekir. Kedi tuvaletini de ortalama olarak hafta 1 defa temizlemek, dezenfekte etmek önemlidir. Bu sayede daha rahat bir kedi tuvaleti oluşturulur. Tuvaletin büyük olması da kediler için avantaj sağlar. Çünkü bu hayvanlar rahat hareket ettikleri zaman tuvaletini daha kolay bir şekilde yapar ve oraya alışması kolaylaşır.
Kedilerin Tuvaletini Yaptığı Kumlar Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Kedilerin tuvaletini yaptığı kumlar belirli aralıklar ile değiştirilmelidir. Böylece kediler kendini daha rahat hisseder. Genel olarak 3 haftada bir değişim yapılması önemlidir. Aynı zamanda günlük olarak topaklanmış kumun ve dışkıların da alınması gerekir. Kumun temiz olması daha iyi olacaktır. Eğer bir hastalık ya da parazit gibi bir durum söz konusuysa veteriner hekimin önerdiği aralıklarla kumun değişmesi doğru olacaktır.