Skip to content

Blog

Kedilerde Akne Sorunları

Paylaş:

Akne sorunları insanlarda olduğu gibi birçok canlıda da yaşanan bir rahatsızlıktır. Kedilerde de akne şikayetleri yoğun olarak görülmektedir. Kedi aknesi genel olarak çene ve alt dudak kısımlarından başlar. Kıl foliküllerinin tıkanmaya başlamasından sonra sebum isimli yağa benzeyen yapıyla ortaya çıkar.

Kedilerde akne sorunu hayatlarının bir bölümünde ortaya çıkan dönemsel sorun olabilir. Ancak bazı kedilerde de bu sorun ömür boyu sürebilir.  Hayvanlarda akne alevlenme sıklığı ve şiddeti farklıdır.  Kedinizde akne sorunları yaşıyorsanız büyük olasılıkla bakteriyel enfeksiyon şikayeti de ortaya çıkacaktır. Yapılan araştırmalar kedilerde aknenin yaş, cinsiyet ve ırktan bağımsız olarak ortaya çıktığını belirtmektedir.

Kedilerde Akne Neden Olur?

Kedilerde akne nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Ancak genel olarak tüy bakımının düzenli ve etkili yapılmamasına bağlı olarak görülebilir. Bunun dışında kedinin cildindeki yağ üretimine bağlı da oluşabilir. Ayrıca kedinizin savunma sistemi fonksiyonlarında ortaya çıkan sorunlar da akne şikayetinin nedeni olabilir.

Bazı kedi sahipleri kedilerinin bakımını yanlış yapabilirler. Kedinizin akne gibi sorunlara yakalanmaması adına çok fazla bakımını yaparsanız yani çene kısmındaki tüyleri çok aşırı tararsanız akne sorunlarına davetiye çıkarırsınız.

Akne sorunlarına karşı mücadele edebilmek için bakımını aksatmamalı ve düzenli olarak veteriner hekim muayenelerinize gitmelisiniz. Böylece kedinizin yaşadığı akne sorunlarıyla mücadele edebilirsiniz.

Kedilerde Akne Tanısı Nasıl Konur?

Kedilerde akne tanısı konması için öncelikle hastalık geçmişinin bilinmesi gerekiyor. Ayrıca bununla birlikte bir veteriner hekime muayene olması gerekiyor. Veteriner hekim öncelikle kedilerde sık görülen uyuz, alerji, yağlı cilt tümörü, sekresyon bezi sorunları, kedi cüzzamı gibi hastalık olasılıklarına bakar. Bu rahatsızlıkların olmadığı belirlendikten sonra kedi aknesi tanısı koymak daha doğru olur.

Hekiminiz tüy diplerinde bulunan mantar gibi sorunları görmek için kazıntı alabilir, mantar kültürü yapabilir, hücreleri mikroskop yardımıyla detaylı olarak inceleyebilir. Belli durumlarda kedi aknesi tanısı koyulmadıysa ilgili bölgeden kedinize acı vermeden bir biyopsi ile örnek alınır ve bu örnek laboratuvar ortamında incelenir. Kedi aknesi tanısı koyulduktan sonra veteriner hekim gerekli tedavi planını oluşturacaktır.

Kedi Aknesi Tedavisi Nasıl Olur?

Kedi aknesi tedavisinin ilk aşaması enfekte olan bölgenin antiseptik yardımıyla detaylı olarak temizlenmesidir. Bu yeterli olmazsa veteriner hekim hayvanlara özel geliştirilen antibiyotikleri kullanmanızı isteyebilir. Bununla birlikte yine veteriner hekiminizin önereceği  özel şampuanlarla kedinizi yıkayarak da aknenin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Belirttiğimiz yöntemlerle kedi aknesini seyreltmek mümkün oluyorsa, bu süreçte ortalama 2-3 hafta içinde tedavi tamamlanabilir. Ancak akne sorunları bitmediyse ve kısa süre içinde tekrarlama durumu varsa kediniz için düzenli bir tedavi programı hayata geçirilir. Kedinizin cildinde ikincil bakteri enfeksiyonu varsa oral antibiyotikler verilebilir.Ayrıca  akne tedavi ve bakımı konusunda istediğiniz zaman veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz.  

Paylaş:

Köpekler İçin Şampuan Seçimi: Nelere Dikkat Edilmeli?

Köpekler İçin Şampuan Seçimi: Nelere Dikkat Edilmeli?

    Köpek sahipleri olarak, sevimli dostlarımızın sağlıklı ve temiz bir cilde sahip olmalarını sağlamak için onları düzenli olarak yıkamak…
Kedi ve Köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Kedi ve Köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Günümüzde evlerimizi çeşitli türde hayvan dostlarımızla paylaşmaktayız. Gün geçtikçe evini bir ya da daha fazla hayvanla paylaşan kişi sayısı giderek…
Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde ağız kokusu, sık karşılaşılan problemlerdendir. İnsanlardakine benzer şekilde köpeklerde görülen ağız kokusu, genelde ağız içi ve dişlerde biriken bakterilerden…

Diğer Blog Yazılarımız

Köpekler İçin Şampuan Seçimi: Nelere Dikkat Edilmeli?

    Köpek sahipleri olarak, sevimli dostlarımızın sağlıklı ve temiz bir cilde sahip olmalarını sağlamak için onları düzenli

Kedi ve Köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Günümüzde evlerimizi çeşitli türde hayvan dostlarımızla paylaşmaktayız. Gün geçtikçe evini bir ya da daha fazla hayvanla paylaşan kişi

Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde ağız kokusu, sık karşılaşılan problemlerdendir. İnsanlardakine benzer şekilde köpeklerde görülen ağız kokusu, genelde ağız içi ve dişlerde

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpekler, insana olan bağlılıkları ve samimiyetleri ile insan dostu canlılardır. Bir köpekle yaşamanın birçok avantajı olduğu gibi dezavantajları

Kediler Neden Suyu Sevmez?

Kediler insanlar tarafından çok fazla ilgi gören canlılardan biridir. Kedilerin kendilerine özgü özellikleri nedeni ile haklarında pek çok

Kedilerin Tuvaletinin Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin tuvaletinin geldiğinin nasıl anlaşılacağı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Kedi sahipleri ya da kedi sahiplenmeyi düşünen kişiler